Nieuws

Wereldwijd klimaatakkoord voor scheepvaart: vanaf 2028 betalen voor uitstoot

Wereldwijd klimaatakkoord voor scheepvaart: vanaf 2028 betalen voor uitstoot

Op 11 april 2025 hebben landen binnen de maritieme tak van de Verenigde Naties (IMO) een principeakkoord gesloten over nieuwe klimaatregels voor de scheepvaart. Deze regels gaan vanaf 1 januari 2028 in en moeten ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart richting 2050 flink omlaag gaat.

De nieuwe aanpak bestaat uit twee onderdelen: een systeem waarbij rederijen moeten betalen voor hun uitstoot ($380 per ton) en de mogelijkheid om ‘surplus units’ te verdienen als ze beter presteren dan de norm. Deze units kunnen worden verkocht of gebruikt om de duurdere schonere brandstoffen te financieren, zoals groene methanol.

Klimaatvriendelijk

De regels kijken niet alleen naar de uitstoot van het schip zelf, maar ook naar hoe klimaatvriendelijk de brandstof wordt geproduceerd (‘van bron tot schoorsteen’).

Volgens Nick Lurkin van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) was het een spannende uitkomst. Voor het eerst in elf jaar moest er binnen de IMO gestemd worden, omdat landen het niet eens werden. Olieproducerende landen vonden de regels te streng, terwijl sommige eilandstaten juist vonden dat ze niet ver genoeg gingen.

Nog veel werk te verzetten

Hoewel het raamwerk er nu ligt, moet er de komende twee jaar nog veel worden uitgewerkt, zoals het beheer van het nieuwe klimaatfonds en regels voor het controleren van uitstoot. Lurkin benadrukt dat twee jaar weinig tijd is gezien de hoeveelheid werk.

De KVNR hoopt dat de EU rekening houdt met deze mondiale aanpak bij het herzien van eigen regels zoals FuelEU Maritime. Volgens Lurkin is het belangrijk dat klimaatmaatregelen wereldwijd worden afgestemd, omdat scheepvaart nu eenmaal een internationale sector is.

You Might Also Like