Waterpolitie volgen




Waterpolitie volgen

De waterpolitie in Nederland is live via onderstaande radar live te volgen. Wanneer jij benieuwd bent naar wanneer de waterpolitie in Nederland in actie komt, is het handig om te weten waar de boten zich bevinden. De waterpolitie is op meerdere vlakken actief in Nederland en heeft dan ook uiteenlopende taken. Wil jij de waterpolitie in Nederland volgen? Hier lees je meer over jouw mogelijkheden hierin, zodat jij kunt achterhalen wanneer de Dienst Waterpolitie in actie komt.

Volg de waterpolitie in Nederland live op onderstaande radar. Vul de gegevens van de boot in op de radar en volg deze van begin tot eind.









Waterpolitie

De waterpolitie is een onderdeel van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. Voorheen was deze dienst een onderdeel van de Rijkspolitie te water. De Dienst Waterpolitie is verantwoordelijk voor de toezicht en handhaving op de hoofdvaarwegen en grote wateroppervlakken in Nederland. Er wordt toezicht gehouden op de beroeps- en de recreatievaart. De politie controleert boten in recreatiegebieden en zal ladingen van schepen controleren op rivieren en op zee. Ook doet de waterpolitie opsporingen op het water wanneer nodig.

Waterpolitie volgen

Wanneer je de waterpolitie in Nederland wilt volgen is het goed om te weten wat hierbij precies jouw mogelijkheden zijn. Het is niet mogelijk om altijd live te volgen waar de waterpolitie zich bevindt. Wanneer je zelf over een boot beschikt en in de gaten kan houden waar de politie vaart, kun je hier mogelijk misbruik van maken. Om dit te voorkomen is het niet mogelijk om te zien waar de waterpolitie op ieder moment in Nederland vaart.

Het is wel mogelijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het water waar de politie bij betrokken is. Denk hierbij aan ongevallen of zoektochten op het water: het is dan mogelijk om de meldingen van P2000 te achterhalen. Dit is het netwerk waar Nederlandse hulpdiensten gebruik van maken, waaronder ook de politie. Op deze manier weet je waar een 112 melding is gemaakt.

Wat doet de waterpolitie?

Heb je een eigen boot of ga je voor je werk regelmatig de Nederlandse wateren op? Dan is het mogelijk dat je te maken hebt gehad of gaat maken met de Nederlandse waterpolitie. De politie in Nederland verleent diensten op meerdere vlakken. Zo is er niet alleen de verkeerspolitie, maar ook de Spoorwegpolitie en de Nationale Recherche. Je kunt ook een beroep doen op de waterpolitie. Maar wat doet de waterpolitie precies, behalve het controleren op de vaarregels? Dat lees je hier!

Dit moet je weten over de waterpolitie

De waterpolitie, officieel Dienst Waterpolitie is een onderdeel van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. Wat doet de waterpolitie? De waterpolitie is verantwoordelijk voor het houden van toezicht en handhaving op de grote wateroppervlakken, de hoofdvaarwegen en de hoofdtransportassen, ook op de Noordzee. Ze houden toezicht op de beroeps- en recreatievaart. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijkheid voor opsporing op het water. De waterpolitie controleert boten in recreatiegebieden, maar ook grote schepen op rivieren en zee. In Rotterdam is een aparte eenheid van de waterpolitie actief: de Zeehavenpolitie.

De waterpolitie komt voort uit de Rijkspolitie te Water, welke dienst van 1993 tot 2013 onder het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) viel. In 2013 viel de Dienst Waterpolitie samen met de Dienst Spoorwegpolitie, Dienst verkeerspolitie en Dienst Luchtvaartpolitie in de Dienst Infrastructuur.

De taken van de waterpolitie

De politie op het water heeft een aantal belangrijke taken die uitgevoerd worden. Deze vind je in onderstaand overzicht:

  • Schepen controleren: schepen worden gecontroleerd op veiligheid, lading en diploma’s, maar ook op het vervoer van gevaarlijke stoffen en afvalstoffen.
  • Onderzoek uitvoeren: er wordt door de waterpolitie onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld gestolen vaartuigen.
  • Veiligheid bewaken: dit regelt de waterpolitie door controle op snelheid, alcoholgebruik, vaartijdenwet en Arbowetgeving. De politie ziet ook toe op de naleving van de bestaande vaarregels.
  • Opvang verlenen: de politie verleent opvang bij incidenten in de beroeps- en recreatievaart.
  • Opsporingsonderzoek uitvoeren: de politie doet onderzoek naar ladingdiefstal, fraude met documenten en witwassen voor criminele activiteiten.
  • Milieuregels naleven: er wordt door de politie onder andere gecontroleerd op verontreiniging op zee, maar de waterpolitie zorgt ook voor het milieu in aangewezen natuurgebieden.

Ontdek het belang van politie op het water

Wil je gaan varen in Nederland, dan heb je te maken met vaarregels, net als dat je op de weg te maken hebt met verkeersregels. Ook op het water is er controle om er zo voor te zorgen dat de regelgeving wordt nageleefd voor optimale veiligheid. Onder andere de waterpolitie handhaaft deze regels, maar ook de Rijkswaterstaat is actief op het water.

De waterpolitie is een onmisbare dienst van de politie, omdat het zorgt voor de handhaving van regels op het water. De rol van de waterpolitie is net zo breed als die van de verkeerspolitie. Beide zorgen voor veiligheid, het bewaken van de openbare orde en het opsporen van strafbare feiten. Ook verleent de waterpolitie hulp wanneer dit nodig is.

Laatste nieuws omtrent de waterpolitie: