Kennisbank Nieuws

17 container uithalers opgepakt in haven Rotterdam

Container haven Rotterdam

17 container uithalers opgepakt in haven Rotterdam

De douane heeft het afgelopen weekend 17 uithalers opgepakt in de haven van Rotterdam. Dit in samenwerking met de zeehavenpolitie en waterpolitie. Onder de opgepakte personen zaten 3 minderjarigen van 15 en 16 jaar oud. Tijdens deze actie werd gebruik gemaakt van een politiehelikopter en meerdere politiehonden. Meerdere politieteams uit Rotterdam kwamen in actie om de arrestanten te vervoeren.

Wat zijn uithalers?

Uithalers zijn criminelen die drugs uit containers halen. De haven van Rotterdam heeft er erg veel last van en er wordt zeer streng tegen opgetreden. De containers komen aan via grote containerschepen en gaan in opslag. De uithalers doen dit vaak in opdracht van andere criminelen en krijgen hier goed voor betaald.

In het eerste half jaar van dit jaar zijn er ruim 200 uithalers betrapt en opgepakt in de haven van Rotterdam. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van het vorige jaar. 15% van de opgepakte uithalers waren minderjarig. Er wordt veel geld beloofd en minderjarige personen krijgen vrijwel weinig straf opgelegd.

Havens Nieuws

Havenarbeiders Rotterdam worden gescreend op drugscriminaliteit

Haven Rotterdam
Containers in de haven van Rotterdam

Havenarbeiders Rotterdam worden gescreend op drugscriminaliteit

Het ministerie van Justitie wil hard ingrijpen om drugssmokkel in de Rotterdamse haven tegen te gaan. Het plan? Een grootschalige screening van werknemers in de loop van dit jaar en volgend jaar. Deze stap is bedoeld om de controle te versterken en drugscriminelen geen kans meer te geven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die sprak met Trouw, is er een pilotproject gestart in de Rotterdamse haven. Deze test draait om een speciale versie van de ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (vog). Deze vog kijkt specifiek naar achtergrondinformatie die van belang is bij de bestrijding van drugssmokkel.

Het Belang Van De ‘Haven-vog’ In het verleden was het voldoende om een standaard vog te kunnen overleggen als je in de Rotterdamse haven wilde werken. Deze verklaring gaf simpelweg aan of iemand een strafblad had. Nu komt daar de ‘haven-vog’ bij, die veel dieper graaft en gericht is op aspecten die van belang zijn bij drugssmokkel.

Controle AIVD

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) onderzoekt momenteel ook of werknemers die op cruciale locaties voor drugscriminelen werken, extra gecheckt kunnen worden. Deze dubbele aanpak zorgt ervoor dat de haven van Rotterdam een stevige verdedigingslinie vormt tegen drugssmokkel.

Havens Nieuws

Porthos start CO2 opslag in haven Rotterdam

Haven Rotterdam
(c) Foto: SchepenVolgen.nl – Haven van Rotterdam

Porthos start CO2 opslag in haven Rotterdam

Aankomend jaar gaat Porthos starten met de aanleg van een CO2 opslagplaats. Deze opslag zal komen in de haven van Rotterdam. Het is de bedoeling dat de bouw van het miljardenproject in 2026 is afgerond. Havenbedrijf Rotterdam is akkoord met de aanleg van dit project

50 kilometer lange pijpleiding

Via een pijpleiding van 50 kilometer lang kunnen een aantal grote ondernemingen in 2026 starten met de afvoer van CO2 naar een gasreservoir in de Noordzee. Dit voorkomt een jaarlijkse CO2 uitstoot van zo’n 2,5 megaton. De Raad van State heeft afgelopen maand al groen licht gegeven voor de bouw van dit project, ondanks een aantal bezwaren van milieuorganisaties.

Porthos is door de Europese Unie erkend als een belangrijk project om de klimaatdoelen te kunnen halen. Er wordt een bedrag van 102 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld.

Havens Kennisbank

Zijn er vaste vaarroutes naar de haven van Rotterdam?

Vaarroutes Rotterdam
Sleepboten aan het werk

Zijn er vaste vaarroutes naar de haven van Rotterdam?

Er zijn geen strikt vaste vaarroutes naar de haven van Rotterdam. De scheepvaartroutes kunnen variëren afhankelijk van de oorsprong van het schip, het type lading, de weersomstandigheden en andere factoren. Echter, de haven van Rotterdam is een van de drukste havens ter wereld en heeft uitstekende maritieme infrastructuur en faciliteiten om schepen veilig en efficiënt te begeleiden.

Via de Noordzee

Over het algemeen kunnen schepen de haven van Rotterdam benaderen via de Noordzee. Er zijn verschillende aanlooproutes en begeleidingsdiensten beschikbaar om schepen veilig naar hun bestemming in de haven te leiden. Schepen moeten zich houden aan internationale maritieme regels en voorschriften, waaronder de verplichting om gebruik te maken van maritieme verkeersbegeleidingssystemen, zoals verkeersscheidingsstelsels (TSS) en Automatic Identification System (AIS) om botsingen te voorkomen en de veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer te waarborgen.

Regelgeving

De specifieke routes en procedures kunnen veranderen op basis van de meest recente internationale maritieme regelgeving, havenbeleid en veiligheidsvoorschriften. Voor de meest actuele en gedetailleerde informatie over de vaarroutes naar de haven van Rotterdam dien je contact op te nemen met de haven van Rotterdam zelf.

Kennisbank

Hoe kan een schip blijven drijven?

Cruiseschip
Cruiseschip

Hoe kan een schip blijven drijven?

Een schip kan blijven drijven dankzij de principes van de drijfkracht en de opwaartse kracht, zoals beschreven door de wet van Archimedes. Hier zijn de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat een schip blijft drijven:

Opwaartse kracht (opwaartse druk)

Wanneer een object (in dit geval een schip) in een vloeistof (meestal water) wordt geplaatst, ervaart het een opwaartse kracht die bekend staat als de opwaartse druk. Deze opwaartse kracht wordt gegenereerd door het verplaatsen van de vloeistof die wordt verplaatst door het ondergedompelde deel van het schip. De opwaartse kracht compenseert het gewicht van het schip en zorgt ervoor dat het blijft drijven.

Dichtheid

Het is belangrijk dat het gemiddelde materiaal en de inhoud van het schip een lagere dichtheid hebben dan het water waarin het drijft. Dichtheid is de verhouding tussen massa en volume. Als de dichtheid van het schip lager is dan die van het water, zal het blijven drijven.

Vorm van het schip

De vorm van het schip is ook van cruciaal belang. Schepen zijn ontworpen met een rompvorm die zorgt voor stabiliteit en efficiëntie in het water. Het ontwerp zorgt ervoor dat de opwaartse kracht gelijkmatig wordt verdeeld over het schip, en de zwaartekracht wordt op een gunstige manier in balans gehouden.

Ballast

Schepen kunnen ballasttanks hebben die worden gebruikt om de stabiliteit aan te passen. Door water in deze tanks te pompen of uit deze tanks te verwijderen, kan het schip de waterlijn veranderen en daarmee de diepgang en stabiliteit regelen.

Drijfvermogen

Het drijfvermogen van een schip is het vermogen om te drijven en wordt beïnvloed door de hoeveelheid waterverplaatsing die het schip kan genereren. Grotere schepen hebben over het algemeen meer drijfvermogen nodig om hun massa te ondersteunen.

Deze principes gelden voor schepen van allerlei groottes, van kleine boten tot enorme containerschepen. Door rekening te houden met deze factoren kunnen ontwerpers en scheepsbouwers ervoor zorgen dat schepen veilig en efficiënt blijven drijven in verschillende omstandigheden op zee.

Kennisbank

Is een onderzeeboot te volgen op de radar?

Onderzeeboot radar
Onderzeeboot aan het oppervlak

Is een onderzeeboot te volgen op de radar?

Onderzeeërs zijn over het algemeen moeilijker te volgen op de radar in vergelijking met oppervlakteschepen en vliegtuigen, omdat ze zich onder water bevinden en dus niet direct zichtbaar zijn voor conventionele radar. Radar werkt door het uitzenden van elektromagnetische golven die zich door de lucht verplaatsen en weerkaatsen tegen objecten om hun positie te detecteren. Omdat water de elektromagnetische golven absorbeert en verstrooit, is het moeilijker om onderwaterobjecten zoals onderzeeërs op te sporen met traditionele radar.

SONAR

Om onderzeeërs te detecteren en volgen, maken marines gebruik van gespecialiseerde technologieën, waaronder sonar. Sonar (Sound Navigation and Ranging) maakt gebruik van geluidsgolven om objecten onder water te detecteren, en het stelt schepen in staat om de locatie en bewegingen van onderzeeërs vast te stellen. Er zijn verschillende soorten sonarsystemen, waaronder actieve sonar (waarbij geluidsgolven worden uitgezonden en weerkaatst) en passieve sonar (waarbij alleen geluiden van objecten in de omgeving worden opgevangen).

Daarnaast maken moderne onderzeeërs vaak gebruik van geavanceerde technologieën om detectie te vermijden, zoals stille motoren en stealth-ontwerpen. Dit maakt het nog moeilijker om ze te detecteren.

Over het algemeen is het volgen van onderzeeërs een complexe taak die gespecialiseerde apparatuur en technieken vereist, en het is meestal voorbehouden aan marine- en defensieorganisaties met de nodige middelen en expertise.

Kennisbank

Kun je met een zeilboot naar Texel varen?

Zeilboot Texel
Met een zeilboot naar Texel

Kun je met een zeilboot naar Texel varen?

Ja, je kunt met een zeilboot naar Texel varen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen en voorbereidingen die je moet treffen voordat je aan deze zeiltocht begint:

Navigatie

Zorg ervoor dat je over nautische kaarten en navigatiehulpmiddelen beschikt om de route naar Texel veilig te kunnen plannen. De Waddenzee, waar Texel zich bevindt, staat bekend om zijn getijden en geulen, dus het is essentieel om de waterdiepte en getijden goed in de gaten te houden.

Getijden

Houd rekening met het getij, aangezien de waterstanden in de Waddenzee snel kunnen veranderen. Het is belangrijk om te weten wanneer hoog- en laagwater plaatsvinden, en om de getijdentabellen te raadplegen om je tocht te plannen.

Vaarbewijs

Controleer of je over het juiste vaarbewijs en de benodigde papieren beschikt om in de Nederlandse wateren te varen.

Weerbericht

Controleer het weerbericht voordat je vertrekt en houd tijdens de reis het weer in de gaten. Sterke wind, regen of mist kunnen je zeiltocht bemoeilijken.

Veiligheidsuitrusting

Zorg ervoor dat je alle vereiste veiligheidsuitrusting aan boord hebt, zoals reddingsvesten, een EHBO-kit en noodsignalen.

Haveninformatie

Verzamel informatie over de havens op Texel, inclusief openingstijden, aanmeerplekken en voorzieningen. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met de havenautoriteiten op Texel en eventuele reserveringen te maken, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist.

Ervaring

Zorg ervoor dat je voldoende zeilervaring hebt en bekend bent met de regels voor het navigeren op open water.

Als je deze voorbereidingen hebt getroffen en de juiste kennis en ervaring hebt, kun je met een zeilboot naar Texel varen en genieten van een prachtige zeiltocht naar dit Nederlandse eiland. Vergeet niet om veiligheid voorop te stellen en altijd voorzichtig te zijn wanneer je op open water vaart.

Uncategorized

Is de Titanic te vergelijken met een modern cruiseschip?

Cruise
Modern cruiseschip

Is de Titanic te vergelijken met een modern cruiseschip?

Hoewel de Titanic destijds als een van de meest luxueuze en geavanceerde schepen werd beschouwd, zijn moderne cruiseschepen aanzienlijk anders en geavanceerder in bijna elk opzicht. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen de Titanic en moderne cruiseschepen:

Grootte

Moderne cruiseschepen zijn aanzienlijk groter dan de Titanic. Sommige moderne cruiseschepen zijn meer dan 300 meter (ongeveer 1.000 voet) lang en kunnen meer dan 6.000 passagiers en bemanningsleden herbergen, terwijl de Titanic ongeveer 2.200 passagiers en bemanningsleden kon meenemen.

De Titanic had de volgende afmetingen:

  • Lengte: 269,1 meter (882 voet en 8 inch)
  • Breedte: 28,2 meter (92 voet en 6 inch)
  • Diepgang: Ongeveer 10,5 meter (34 voet en 7 inch)
  • Bruto tonnage: Ongeveer 46.328 ton

De Titanic was een van de grootste en meest luxe schepen van haar tijd, en haar tragische ondergang na een aanvaring met een ijsberg op 15 april 1912 blijft een van de meest bekende scheepsrampen in de geschiedenis.

Technologie

Moderne cruiseschepen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën, zoals stabilisatoren om de stabiliteit te verbeteren, radarsystemen om ijsbergen en andere obstakels op te sporen, GPS-navigatie en satellietcommunicatie voor snelle communicatie op zee.

Veiligheid

Na de ramp met de Titanic zijn er belangrijke verbeteringen doorgevoerd in de scheepsveiligheid. Moderne cruiseschepen zijn uitgerust met geavanceerde reddingsboten en reddingsmiddelen, evenals strikte veiligheidsprocedures en -trainingen voor bemanningsleden.

Voorzieningen

Moderne cruiseschepen zijn ware drijvende resorts met een breed scala aan voorzieningen, waaronder zwembaden, waterparken, theaters, restaurants, bars, sportscholen, spa’s, casino’s en nog veel meer. De Titanic bood ook luxe voorzieningen voor haar tijd, maar ze zijn niet te vergelijken met wat moderne cruiseschepen te bieden hebben.

Milieu

Moderne cruiseschepen hebben milieuvriendelijkere technologieën en zijn onderworpen aan strengere milieuregelgeving om de impact op de oceanen en het milieu te verminderen.

Bemanning en dienstverlening

Moderne cruiseschepen hebben een groot en goed opgeleid personeelsbestand om te zorgen voor de behoeften van duizenden passagiers. De dienstverlening aan boord is doorgaans uitstekend.

De Titanic was een opmerkelijk schip voor haar tijd, maar moderne cruiseschepen zijn op bijna elk aspect aanzienlijk geavanceerder en bieden een veel uitgebreidere ervaring voor passagiers.

Cruise

Hoe ziet een cruise vakantie eruit?

Cruise vakantie
Dineren op het dek van een cruiseschip

Hoe ziet een cruise vakantie eruit?

Een cruisevakantie kan sterk variëren afhankelijk van de cruise-maatschappij (bijvoorbeeld Carnival Cruise Line), de route, het schip en de gekozen reisduur. Over het algemeen zijn er echter enkele kenmerken die typerend zijn voor de meeste cruisevakanties:

Inchecken

Je begint je cruisevakantie meestal met het inchecken bij de cruiseterminal. Na het inchecken word je aan boord van het schip verwelkomd.

Accommodatie

Passagiers hebben verschillende accommodatie-opties, variërend van binnenhutten zonder ramen tot luxueuze suites met balkon of zelfs privézwembaden. Je kunt de accommodatie kiezen die past bij je budget en voorkeuren.

Culinair

Cruises staan bekend om hun uitstekende eetervaringen. De meeste cruiseschepen bieden diverse eetgelegenheden, waaronder hoofdrestaurants, buffetten, specialiteitenrestaurants en soms zelfs roomservice.

Activiteiten

Cruiseschepen bieden een breed scala aan entertainment- en recreatiemogelijkheden, zoals zwembaden, theaters, spa’s, fitnesscentra, casino’s, winkels, en vaak zelfs activiteiten zoals klimmuren, ijsbanen en watersporten.

Excursies aan land

Tijdens de cruise maak je meestal stops in verschillende havens, waar je de mogelijkheid hebt om excursies te boeken om de bestemmingen te verkennen. Deze excursies kunnen variëren van stadsrondleidingen en culturele ervaringen tot avontuurlijke activiteiten.

Entertainment

Elke avond biedt het schip vaak entertainmentopties, zoals live shows, muziekconcerten, dansvoorstellingen en thema-avonden. Veel cruiseschepen hebben speciale programma’s en faciliteiten voor kinderen en tieners, waardoor het een gezinsvriendelijke vakantieoptie is. Een cruisevakantie biedt ook volop mogelijkheden om te ontspannen. Dit kan variëren van het lezen van een boek op het dek tot genieten van spa-behandelingen.

Sociale interactie

Cruises bieden volop gelegenheden om andere reizigers te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten, of je nu deelneemt aan activiteiten aan boord of gewoon geniet van het dineren met andere gasten.

Uitchecken

Aan het einde van de cruise keer je terug naar de vertrekhaven, waar je van boord gaat en afscheid neemt van het schip en de bemanning.

Cruises zijn er voor allerlei interesses en doelgroepen, van avontuurlijke expeditiecruises in afgelegen gebieden tot ontspannende cruises naar tropische eilanden.

Cruise

Wat is Carnival Cruise Line?

Carnival Cruise Line
Foto: Carnival Cruise Line schip

Wat is Carnival Cruise Line?

Carnival Cruise Line is een van de meest bekende en populaire cruisebedrijven ter wereld. De vloot van Carnival Cruise Line bestaat uit een aantal grote cruiseschepen. Ze hebben een erg grote vloot aan schepen. Als je alle schepen wilt zien die onder Carnival Cruise Line varen kun je een kijkje nemen op de vloot pagina van Carnival.

Ontstaan

Carnival Cruise Line werd opgericht in 1972 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste cruisebedrijven ter wereld. Het bedrijf staat bekend om zijn betaalbare cruises en informele sfeer.

Vloot

Carnival Cruise Line exploiteert een uitgebreide vloot van cruiseschepen die variëren in grootte en voorzieningen. De schepen hebben doorgaans kleurrijke en opvallende ontwerpen en bieden een breed scala aan activiteiten en entertainment.

Bestemmingen

Carnival biedt cruises naar verschillende bestemmingen over de hele wereld, waaronder de Caraïben, de Bahama’s, Alaska, Hawaï, Mexico, Europa, en meer. De meeste van hun cruises vertrekken vanuit Amerikaanse havens, maar ze hebben ook enkele internationale routes.

Activiteiten en entertainment

Carnival Cruise Line staat bekend om zijn uitgebreide aanbod van activiteiten en entertainment aan boord. Dit kan onder andere bestaan uit zwembaden, waterparken, glijbanen, theaters met Broadway-achtige shows, comedy clubs, nachtclubs, casino’s, sportfaciliteiten en meer. Er zijn ook kinderprogramma’s en activiteiten voor gezinnen.

Eetgelegenheden

De schepen van Carnival bieden diverse eetgelegenheden, waaronder hoofdrestaurants met een vaste zitting, buffetrestaurants, specialiteitenrestaurants en informele eetgelegenheden zoals pizzeria’s en hamburgertenten. De schepen staan bekend om hun informele dinerstijl.

Hutten en accommodaties

Carnival biedt verschillende hutcategorieën, variërend van eenvoudige binnenhutten tot ruime suites met privébalkons. Er zijn accommodaties voor verschillende budgetten en groottes van reisgezelschappen.

Thema-cruises

Carnival organiseert ook thema-cruises, zoals cruises met speciale muziekoptredens, sportevenementen, en vakantie-evenementen.